Ajankohtaisia tapahtumia

Erasmus Rotterdamilainen, prof. Simo Heininen

Jäsenilta torstaina 23.11.2017 klo 18–20 Töölön kirjaston Mika Waltari -salissa, os. Topeliuksenkatu 6, Helsinki. Alustajana kirkkohistorian emeritusprofessori Simo Heininen.

Erasmus Rotterdamilainen (1466-1536), humanistien kuninkaaksi kutsuttu, tunnetaan parhaiten kirjasestaan Tyhmyyden ylistys. Hän oli antiikin kirjallisuuden ja Uuden testamentin tutkija ja julkaisija. Hän oli myös painosten kuningas, jonka suosiosta Euroopan johtavat kustannustalot kilpailivat ja joka osasi tehokkaasti markkinoida itseään.

Erasmus kirjoitti latinaksi, ja hänen oppikirjojaan käytettiin kouluissa ja yliopistoissa 1700-luvun loppuun saakka. Useimmat teokset käännettiin tuoreeltaan Euroopan valtakielille. Suomalaiset saivat vuodesta 1670 alkaen omalla kielellään tutustua Erasmuksen nuorukaisille tarkoitettuun oppaaseen "tapain sijwollisudest". Ajankohtaiseksi jälleen tulleesta Tyhmyyden ylistyksestä on saatavilla tuoreita painoksia.

Simo Heininen on kirkkohistorian emeritusprofessori ja tietokirjailija, joka tutkinut Suomen reformaatiota ja Mikael Agricolaa sekä vanhempaa kirkko- ja oppihistoriaa. Hän on yhdessä Markku Heikkilän kanssa kirjoittanut yleisesityksen Suomen kirkon vaiheista (Uusi Suomen kirkkohistoria, 2017).

1714 – Suomen historian helvetillisin vuosi

Jäsenilta tiistaina 16.1.2018 klo 18–20: Töölön kirjaston Mika Waltari -salissa, os. Topeliuksenkatu 6, Helsinki.

Vuonna 2018 tulee kuluneeksi 200 vuotta Zachris Topeliuksen syntymästä. Dosentti Teemu Keskisarja valottaa meille Topeliuksen sadun Koivu ja tähti taustoja.

Ota ihmeessä mukaan ystäväsikin ja tule ajoissa, sillä Keskisarjan puhetilaisuudet täyttyvät yleensä ääriään myöten. Yleisötilaisuuden toinen järjestäjä on Helsingin Kalevalaiset naiset ry.

Saat muistutuksen tapahtumista sähköpostiisi, jos se on sihteerin tiedossa. Osoitteesi voit päivittää lähettämällä viestin: sihteeri@bibliofiilienseura.fi.