Ajankohtaisia tapahtumia

LOKAKUU 2019


Bibliofiilien retki suomalaisen teatterin juurille 16.10.2019 klo 18

Bibliofiilien Seura tekee retken Teatterimuseoon (Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G, Helsinki) keskiviikkona 16.10.2019 klo 18.00.

Kuulemme ensin kirjallisuudentutkija, FT Sakari Katajamäen esitelmän Aleksis Kivestä näytelmäkirjailijana. Esitelmä pohjautuu SKS:ssa toimitettaviin Kiven tuotannon kriittisiin editioihin, joista viimeisimmät koskevat farssia Olviretki Schleusingenissä (2018), pienoisnäytelmiä Yö ja päivä, Lea, Alma ja Margareta (2019) sekä tekeillä olevaa Canzio-editiota. Katajamäki on editioita toimittavan Edith-yksikön toimituspäällikkö.

Retki jatkuu opastetulla kierroksella Teatterimuseossa, jonka näyttelyt esittelevät kaksi merkittävintä vaikuttajaa suomenkielisen draaman alkuvuosilta. Kivi kääntyy -näyttely valaisee Aleksis Kivi -tulkintoja suomalaisilla näyttämöillä. Aihe on mitä ajankohtaisin, sillä tänä vuonna tulee kuluneeksi 150 vuotta Lean ensimmäisestä esityksestä. Kantaesityspäivä 10.5.1869 oli pitkään suomenkielisen teatterin näkyvästi juhlittu syntymäpäivä.

Toinen näyttely Kokonainen Canth – kuohuva keho ja mieli tarkastelee Minna Canthia ja hänen näytelmiään kehollisuuden näkökulmasta nostaen esiin kirjailijan ajatuksia muun muassa aistillisuudesta, siveellisyydestä, liikunnasta ja kehon hyvinvoinnista. Näyttely on osa Canthin 175-vuotisjuhlavuoden ohjelmaa.

Lisätietoa näyttelyistä: teatterimuseo.fi

Retkelle ilmoittaudutaan etukäteen 13.10. mennessä sihteeri(at)bibliofiilienseura.fi tai tekstiviestillä p. 040 1343 224. Vaikka paikkoja on rajoitetusti, voit ottaa mukaan myös Seuraan kuulumattoman kulttuurinharrastajan.

Opastus 10 € (sis. kahvi/tee ja karjalanpiirakka) maksetaan yhdistyksen tilille FI89 8000 1700 6287 70, viite 1232.

Museokortilla on Teatterimuseoon ilmainen sisäänpääsy, muutoin lippujen hinnat ovat 10 € (eläkeläiset ja opiskelijat 5 €).

Huom! Kansalliskirjastossa (Unioninkatu 36, Helsinki) jatkuu vuoden loppuun asti näyttely Mitä Minna Canth luki?

Näyttely valottaa monia kieliä taitaneen Minna Canthin laajaa lukeneisuutta niin kotimaisen ja ulkomaisen kaunokirjallisuuden kuin kirjallisuudentutkimuksen, yhteiskunnallisen, uskonnollisen, filosofisen ja luonnontieteellisen kirjallisuudenkin aloilla sekä hänen asemaansa kirjallisuuden välittäjänä salongissaan. Mukana on Minna Canthille tärkeitä kirjoja ja hänen kommenttejaan niistä. Näyttely on tehty yhteistyössä Minna Canthin seuran kanssa.

Helsingin kirjamessut 24.–27.10.2019

Bibliofiilien Seura päivystää Helsingin Kirjamessuilla Suomen Antikvariaattiyhdistys ry:n osastolla, keskellä muita antikvaarisia osastoja. Osastollamme voi tutkia antikvariaattiyhdistyksen näyttelyä ja päivystävä bibliofiili arvioi yleisön tuomia kirjoja lauantaina ja sunnuntaina klo 12–15.

Kannattaa tulla käymään ja vaihtamaan kuulumisia. Ilahduta ystävääsi Bibliophilos-lehdellä! Tule hakemaan ystävällesi lukemista. Lehden hajanumeroita saatavilla osastolla.

Osastollemme tarvitaan päivystäjiä! Ilmoittaudu sihteerille, jos pääset muutamaksi tai useammaksi tunniksi päivystämään messuille.

MARRASKUU 2019

Jäsentilaisuus Lastenkirjainstituutissa lauantaina 9.11.2019 klo 13

Tilaisuuden aluksi kirjastonhoitaja Päivi Nordling esittelee instituutin perustoimintoja sekä kokoelman vanhempia kirjoja, erikoiskokoelmia ja lahjoitustapoja ja -kontakteja.

Alkuesittelyn jälkeen lasten- ja nuortenkirjallisuuden vapaa tutkija, kriitikko ja tietokirjailija Päivi Heikkilä-Halttunen avaa omaa kirjankeräämisen historiaansa ja kertoo muutamista hankkeista, joissa on hyödyntänyt Lastenkirjainstituutin kokoelmia. Tämän jälkeen on aikaa yleisön kysymyksille, vapaalle keskustelulle ja Lastenkirjainstituutin kokoelmiin tutustumiselle. Myynnissä LKI:n julkaisusarjan tuotteita, postikortteja ym.

Lastenkirjainstituutissa ei ole kahvittelumahdollisuutta, joten virkistäytymiselle kannattaa varata aikaa ennen tai jälkeen vierailun. Satakunnankadun ja Hämeenkadun väliin sijoittuvan Puutarhakadun lähimaastossa on lukuisasti kahviloita, ravintoloita ja baareja.

Tilaisuus järjestetään Lastenkirjainstituutissa, osoite Puutarhakatu 11 A, Tampere. Ilmoittautumiset sihteerille: kati.solastie(at)kolumbus.fi tai p. 040 1343 224 (tekstiviesti tai soitto klo 15 jälkeen). Ks. tästä ilmoitus tapahtumasta Lastenkirjainstituutin verkkosivuilta.

Jäsentilaisuus torstaina 14.11.2019 klo 18: Taiteilijakirjat

Marraskuun toisessa jäsentilaisuudessamme kuvataiteilija, MFA Tatjana Bergelt kertoo taiteilijakirjoista. Muun taiteellisen tuotantonsa ohella Tatjana Bergelt on tehnyt lukuisia taiteilijakirjoja, joita on hankittu myös eri maiden taidemuseoiden ja yliopistokirjastojen kokoelmiin.

Yksilölliset taiteilijakirjat ovat jo sinänsä taideteoksia ja ne rikkovat perinteisen kirjan rajoja. Taiteilijakirjojen olennaisia elementtejä ovat kuvataide eri muodoissaan, typografia, materiaalit ja kirjan usein poikkeuksellinen rakenne. Tilaisuudessa on nähtävillä sekä Tatjana Bergeltin omia että muiden taiteilijoiden taiteilijakirjoja.

Bergelt kertoo myös millaisia yhteyksiä hän näkee Vladimir Nabokovin työssä arvostettuna kirjailijana ja perhostutkijana. Aihe liittyy Bergeltin tekeillä olevaan taiteilijakirjaan pas de deux. Kirjaprojektinsa toteuttamiseksi hän tutustuu tänä syksynä myös Harvardin yliopistossa olevaan Nabokovin Genitalia Cabinet -kokoelmaan ja New York Public Libraryn Berg-arkistoon.

Tilaisuus pidetään Helsingin Kalevalaisten naisten kokoustilassa, osoitteessa Runeberginkatu 37 A 6, Helsinki. Ulko-ovella on ovisummeri. Tarjolla kahvia, teetä ja pientä makeaa, kahviraha 3€.

JOULUKUU 2019

Bibliofiilien jouluglögit keskiviikkona 11.12.2019 klo 18

Kokoonnumme joulunalustunnelmissa  Antikvariaatti Pufendorfiin, Lönnrotinkatu 28 A, Helsinki. Glögeille ilmoittaudutaan etukäteen 5.12. mennessä sihteeri(at)bibliofiilienseura.fi tai tekstiviestillä p. 040 1343 224, jotta osaamme varata riittävästi tarjottavaa.

Jos sihteerillä on sähköpostiosoitteesi, päivittyy seuran ohjelma myös sähköpostiisi.