Ajankohtaisia tapahtumia

"Työ tekijäänsä kiittää" – "Wärcket prisar mästaren"
Bibliofiilien Seuran jäsenilta maanantaina 25.9.2017 klo 18.

Kirjahistorioitsija Anna Perälä kertoo kirjanpainajille ja kirjanpainajakisälleille 1600-ja 1700-luvulla kirjoitetuista runoista. Runot avaavat myös henkilöhistoriaa ja valaisevat traditioita. Selväksi käy sekin, että varmin keino oman kirjapainon saamiseksi oli avioituminen jonkun edesmenneen kirjanpainajan lesken kanssa.
Tilaisuus pidetään Helsingin Kalevalaisten naisten kokoustilassa osoitteessa Runeberginkatu 37 A 6, Helsinki. Ulko-ovella on ovisummeri. Tarjolla kahvia, teetä ja pientä makeaa, kahviraha 3€.

Turun kirjamessut 6.–8.10.2017

Helsingin kirjamessut 26.–29.10.2017

Erasmus Rotterdamilainen, prof. Simo Heininen

Jäsenilta torstaina 23.11. klo 18–20 Töölön kirjaston Mika Waltari -salissa, os. Topeliuksenkatu 6, Helsinki. Alustajana kirkkohistorian emeritusprofessori Simo Heininen.

Erasmus Rotterdamilainen (1466-1536), humanistien kuninkaaksi kutsuttu, tunnetaan parhaiten kirjasestaan Tyhmyyden ylistys. Hän oli antiikin kirjallisuuden ja Uuden testamentin tutkija ja julkaisija. Hän oli myös painosten kuningas, jonka suosiosta Euroopan johtavat kustannustalot kilpailivat ja joka osasi tehokkaasti markkinoida itseään.

Erasmus kirjoitti latinaksi, ja hänen oppikirjojaan käytettiin kouluissa ja yliopistoissa 1700-luvun loppuun saakka. Useimmat teokset käännettiin tuoreeltaan Euroopan valtakielille. Suomalaiset saivat vuodesta 1670 alkaen omalla kielellään tutustua Erasmuksen nuorukaisille tarkoitettuun oppaaseen "tapain sijwollisudest". Ajankohtaiseksi jälleen tulleesta Tyhmyyden ylistyksestä on saatavilla tuoreita painoksia.

Simo Heininen on kirkkohistorian emeritusprofessori ja tietokirjailija, joka tutkinut Suomen reformaatiota ja Mikael Agricolaa sekä vanhempaa kirkko- ja oppihistoriaa. Hän on yhdessä Markku Heikkilän kanssa kirjoittanut yleisesityksen Suomen kirkon vaiheista (Uusi Suomen kirkkohistoria, 2017).

Saat muistutuksen tapahtumista sähköpostiisi, jos se on sihteerin tiedossa. Osoitteesi voit päivittää lähettämällä viestin: sihteeri@bibliofiilienseura.fi.